De eerste controle, intake, vindt plaats rond 8-9 weken en duurt ongeveer 45 minuten. Na de aanmelding heb je een vragenlijst toegestuurd gekregen, zodat we ons voor kunnen bereiden. Tijdens de afspraak nemen we de vragenlijst door en bespreken we eventuele bijzonderheden. Op deze manier kunnen we beoordelen of je bij ons onder controle (de 1e lijn) kunt blijven, of dat er mogelijke risico’s zijn en de zwangerschap door de gynaecoloog (2e lijn) begeleid moet worden of dat er gedeelde zorg mogelijk is.
Daarnaast geven we ook informatie omtrent voeding/leefstijl en onze praktijk en hebben we verschillende informatiefolders. Er wordt ook schriftelijke toestemming gevraagd om belangrijke en relevante informatie uit te wisselen met je huisarts.
Tot 12 weken luisteren we niet naar het hartje van de baby, maar op de echo is dit wel te zien. Ook kunnen we dan zien hoe ver de zwangerschap ongeveer gevorderd is. Je krijgt ook een verwijzing om bloed te prikken tussen 9-12 weken van de zwangerschap. Dit kan bij het Reinier de Graaf Gasthuis of bij één van de aangesloten prikpunten.
- Bloedafname/ laboratorium. Reinier de Graaf – bloedafname
- Zoek locatie. RHMDC – locatie
Er wordt standaard gecontroleerd op de bloedgroep, de rhesusfactor en eventuele (irregulaire) antistoffen. Het ijzergehalte (Hb) wordt bepaald om te kijken of er sprake is van bloedarmoede. Ook wordt bloedsuiker en vit D gecontroleerd. Verder worden standaard enkele infectieziekten onderzocht: lues, hepatitis B en HIV. Op indicatie kunnen wij nog aanvullend bloedonderzoek doen.
Wij krijgen de uitslagen van het bloedonderzoek opgestuurd en zullen telefonisch contact met je opnemen, indien de uitslag afwijkend is. Wanneer de uitslag niet afwijkend is, krijg je deze te horen bij de volgende controle.
- Bloedonderzoek zwangeren. Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu – bloedonderzoek
- Bloedonderzoek. De Verloskundige – bloedonderzoek
Bij de eerste controle vragen we je het volgende mee te nemen:
- Je identiteitskaart
- Je verzekeringspasje
- Informatie m.b.t. eventuele vorige zwangerschappen en bevallingen die niet in deze praktijk hebben plaats gevonden
- Lijst van gebruikte medicatie
Reinova geboortegroep
Vanaf 01-01-2017 bespreken wij alle nieuwe cliënten met de gynaecoloog. Hiervoor vragen wij uiteraard eerst jullie toestemming middels een toestemmingsformulier. Het doel van dit multidisciplinair overleg is om ook in het Reinier de Graaf Gasthuis een individueel dossier aan te maken van alle cliënten met eventuele bijzonderheden en extra benodigde zorg, zodat we de meest optimale zorg kunnen leveren en de lijntjes kort zijn. Dit is ook belangrijk als je in de zwangerschap of tijdens de bevalling toch verwezen wordt naar de gynaecoloog.
Na dit multidisciplinair overleg wordt het basis zorgpad aangepast op jouw/jullie situatie indien dit nodig is. Dit wordt uiteraard door ons met je/jullie besproken. Op deze manier kunnen jullie de zwangerschap zelf ook goed volgen.
Indien je nog niet ingeschreven staat bij het Reinier de Graaf Gasthuis, is het belangrijk om je te registreren bij de patiëntenregistratie. Vanaf juni 2023 worden er weer informatieavonden gegeven rondom bevallen in het Reinier de Graaf gasthuis.
- Zorg op maat voor zwangeren
- Moeder en kindcentrum. Reinier de Graaf – moeder en kindcentrum
- Zwanger en bevallen. Reinier de Graaf – zwanger en bevallen video
- Bezoek aan gynaecoloog. Degynaecoloog – meer informatie