De eerste maanden van een zwangerschap zijn vaak heel onwerkelijk, vooral als je je goed voelt. In het begin zie en voel je nog niets. Je buik begint eerder te groeien dan dat je de baby voelt bewegen. Bij een eerste kindje voel je de baby vaak later bewegen dan bij de tweede, vaak pas rond de 20 weken. Ligt de placenta op de voorwand (aan jouw buikzijde), dan kan het zijn dat je de baby pas na 20 weken voelt bewegen. Voor de aanstaande vader duurt het meestal nog wat langer. Rond 24 weken moet je de baby gevoeld hebben.
Tot ongeveer 27 weken is het heel normaal als je de baby niet dagelijks voelt bewegen. Als je je ongerust maakt over het aantal kindsbewegingen, mag je altijd een keertje extra langs komen om het hartje te luisteren.
Vanaf ongeveer 28 weken heeft een baby zijn eigen ritme. Het is dan ook belangrijk dat je de baby in dat ritme blijft voelen bewegen. Valt het je een keer op dat je heel weinig of geen leven voelt, ga dan eerst even rustig zitten en maak contact met je buik. Reageert de baby hier niet (voldoende) op, dan is dit altijd een reden om ons te bellen. Het gaat om de hoeveelheid bewegingen die belangrijk zijn, niet de kracht er van.
Als je na de 28 weken belt i.v.m. minder leven, krijg je een extra controle om de hartslag van de baby te luisteren. Indien nodig, wordt je verwezen voor een extra controle bij de gynaecoloog diezelfde dag. Er wordt dan een hartfilmpje gemaakt en met de echo gekeken naar de hoeveelheid vruchtwater. In de meerderheid van de gevallen is er niets aan den hand en kun je met een gerust hart naar huis.
- Minder bewegen. De Verloskundige – minder bewegen
- Je baby voelen bewegen. De Verloskundige – je baby voelen bewegen